Със скромно, но изключително въздействащо тържество в Ботевград бе честван днешният официален празник – 109 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Водещата на тържеството Николета Иванова припомни преломни събития и значими дати от създаването на българската държава до обявяването на нейната независимост на 22 септември 1908 година. Този своеобразен преход, изпълненията на местната група „Етна” – „Край Босфора”, песента от филма „Капитан Петко войвода”, „Кой уши байряка”и други, както и на духов оркестър „Ботевград” – „Шуми Марица”, „Тих бял Дунав” и още български маршове, приповдигнаха патриотичния дух на събралото се множество граждани пред Войнишкия паметник на площад „Незнаен воин”. 


В знак на признателност и уважение към личностите, служили вярно, почтено и всеотдайно на родината и отдали живота си за нея, пред паметника венци и цветя бяха поставени от местната власт и жители на Община Ботевград. 


Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост. 


Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 година, дълго време значимостта на Независимостта не е оценявана. Но преди 109 години България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество. 


По време на тържествената програма Николета Иванова припомни думите на тогавашния министър-председател на страната Александър Малинов, който казва, че всеки българин трябва да запечата в съзнанието си датата 22 септември, защото както Съединението, така и провъзгласяването на независимото Царство България, е "дело, чисто българско, продиктувано само от български чувства и български интереси".


„Вестта за обявяването на независимостта достига и до малкото провинциално градче Орхание, където кмет по това време e предприемачът Върбан Христов Генов. Тържествен звън на градския часовник и църковната камбана огласят града и неговата околност. През целия ден орханийци - силно развълнувани и въодушевени, се стичат към часовника и главната улица „Гурко”. Спонтанно организираното тържество се озвучава от военния оркестър на 16 ловчански пехотен полк, който на импровизиран концерт в градската градина изпълнява националния химн и бойни маршове до късно вечерта. При градския часовник, в кафенетата, кръчмите и дюкянчетата хората се събират на групички. С вълнение те говорят за голямото събитие. На другия ден, в един голям урок по история, учителите обясняват на своите възпитаници значението на българската независимост и подготвят бъдещите защитници и воини на националното ни обединение. Дълго време датата 22 септември продължава да вълнува малкото Орхание” - тази информация стига до нас благодарение на спомените на нашия съгражданин Петко Лаловски, грижливо съхранени във фонда на Исторически музей – Ботевград. Да припомним, че неговият баща - Стоян Лаловски, е първият избран кмет на Орхание в периода 1886-1892 год.